POLITYKA PRYWATNOŚCI

Naszym celem jest należne poinformowanie Państwa o sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych zgodnie z rozporządzaniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679
z dnia 27.04.2016r w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). Z tego względu w niniejszym dokumencie informujemy o podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, sposobach ich zbierania i wykorzystywania, a także o prawach podmiotów danych z tym związanych.

  1. Czym są dane osobowe i co oznacza ich przetwarzanie?
  • 1) Dane osobowe oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Przetwarzaniem danych osobowych jest w zasadzie każda czynność
    na danych osobowych, niezależnie od tego, czy jest dokonywana w sposób zautomatyzowany czy nie, np. zbieranie, przechowywanie, utrwalanie, porządkowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, udostępnieni, ograniczenie, usuwanie
    lub niszczenie. Przetwarzamy dane osobowe o rożnych celach, przy czym w zależności
    od celu, zastosowanie mogą mieć różne sposoby zbierania, podstawy prawne przetwarzania, wykorzystywania, ujawniania oraz okresy przechowywania. 
  1. Kiedy niniejsza polityka prywatności ma zastosowanie?
  • 1) Niniejsza polityka prywatności ma zastosowanie do wszystkich przypadków, w których Administracja Budynków Komunalnych w Braniewie jest administratorem danych osobowych i przetwarza dane osobowe. ABK realizuje swoje obowiązki informacyjne, określone odpowiednio w art. 13 i art. 14 RODO.

 

  1. Dane Administratora Danych Osobowych
  • 1) Uprzejmie informujemy, że Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Administracja Budynków Komunalnych, z siedzibą przy ul.  Rzemieślniczej 1, 14-500 Braniewo, zwanej dalej „ Administratorem”.
  1. Inspektor Ochrony Danych
  • 1) Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych (dalej „IOD”), z którym można się kontaktować w sprawach przetwarzania danych osobowych za pośrednictwem poczty elektronicznej Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  . IOD udzieli Pani/Panu odpowiedzi
    na wszelkie pytania dotyczące przetwarzania Pani/Pana danych osobowych.
  1. Cele i podstawy przetwarzania danych osobowych
  • 1) W przypadku przetwarzania danych osobowych w związku z korzystaniem przez użytkowników z serwisu abkbraniewo.pl możemy mieć do czynienia z różnymi rodzajami podstaw prawnych przetwarzania, w zależności od kategorii danych osobowych, które przetwarzamy i celu przetwarzania. I tak na przykład:
  1. wykorzystujemy adresy IP użytkowników do do diagnozowania problemów związanych z pracą naszego serwera, analizą naruszeń bezpieczeństwa, ankietach oraz w zarządzaniu naszą stroną www. Adres IP jest ponadto wykorzystywany do identyfikacji i gromadzenia danych demograficznych od osób odwiedzających witrynę ( np. informacje o regionie, z którego nastąpiło połączenie).
  1. Cookies
  • 1) W związku z udostępnieniem zawartości serwisu internetowego abkbraniewo.pl stosuje się tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytywać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne,
    w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego, z abkbraniewo.pl . Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich
    na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  • 2) Pliki cookies wykorzystywane są:
  1. do stosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio  wyświetlić stronę internetową, dostosowana do jego indywidualnych potrzeb,
  2. tworzenia statyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu  korzystają ze strony internetowych, co umożliwią ulepszenie ich struktury
    i zawartości,
  3. utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której      użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
  4. dostarczenia użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  • 3) W ramach serwisu internetowego abkbraniewo.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:
  1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego,np. uwierzytelniające pliki cookies ykorzystywane do usług wymagających uwierzytelnienia w ramach serwisu,
  2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do    wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelnienia w ramach serwisu,
  3. pliki cookies, umożliwiające, zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu ,
  4. „funkcjonalne” plii cookies, umożliwiające”zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie   wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.,
  5. „reklamowe” pliki cookie, umożliwiające dostarczenie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  • 4) W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę lików cookies
  • 5) w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika
    i uzyskiwać dostęp do tych informacji.
  • 6) Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystania z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym abkbraniewo.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.
  • 7) Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym serwisu internetowego abkbraniewo.pl, a następnie wykorzystane przez współpracującym z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.
  1. Prawo wycofania zgody
  • 1) Jeżeli przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody, w każdej chwili może Pani/Pan tę zgodę cofnąć.
  • 2) Jeżeli chciałaby/ by, Pani/Pan cofnąć zgodę na przetwarzanie danych osobowych, to w tym celu wystarczy:
  1. wysłać maila bezpośrednio do Administratora Danych na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub
  2. wysłać maila do Inspektora Ochrony Danych na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 
  • 3) Jeżeli przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych odbywało się na podstawie zgody,
    jej cofnięcie nie wpływa na zgodność z prawem dotychczasowego przetwarzania.
  1. Wymóg podania danych osobowych
  • 1) Podanie jakichkolwiek danych osobowych jest dobrowolne i zależy od Pani/Pana decyzji. Jednakże w niektórych przypadkach podanie określonych danych osobowych jest konieczne, aby spełnić Pani/Pana oczekiwania w zakresie korzystania z kontaktu mailowego z Administratorem Danych.
  1. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji i profilowanie
  • 1) Uprzejmie informujemy, że nie dokonujemy zautomatyzowanego podejmowania decyzji,
    w tym oparciu o profilowanie.
  1. Przekazywanie danych osobowych do państw trzecich
  • 1) Uprzejmie informujemy, że Pani/Pana dane osobowe nie są przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy.
  1. Okres przetwarzania danych osobowych
  • 1) Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa przetwarzamy Pani/Pana dane przez czas, który jest potrzebny, aby osiągnąć wyznaczony cel. Po tym okresie Pani/Pana dane osobowe zostaną nieodwracalnie usunięte lub zniszczone.
  • 2) W sytuacji gdy nie potrzebujemy wykonywać innych operacji na Pani/Pana danych osobowych niż ich przechowywanie, do momentu trwałego usunięcia lub zniszczenia dodatkowo je zabezpieczymy – poprzez pseudonimizację. Pseudonimizacja polega na takim zaszyfrowaniu danych osobowych, czy też zbioru danych osobowych, że bez dodatkowego klucza nie da się ich odczytać, a zatem takie informacje stają się całkowicie bezużyteczne dla osoby nieuprawnionej.
  1. Uprawnienia podmiotów danych
  • 1) Uprzejmie informujemy, że posiada Pani/Pan prawo do:
  1. dostępu do swoich danych osobowych,
  2. sprostowania danych osobowych,
  3. usunięcia danych osobowych,
  4. ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
  5. sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych,
  6. przenoszenia danych osobowych.
  • 2) Szanujemy Pani/Pana prawa wynikające z przepisów o ochronie danych osobowych
    i staramy się ułatwić ich realizację w najwyższym możliwym stopniu.
  • 3) Wskazujemy, że wymienione uprawnienia nie mają charakteru absolutnego, a zatem
    w niektórych sytuacjach możemy zgodnie z prawem odmówić Pani/Panu ich spełnienia. Jednakże, jeżeli odmawiamy uwzględnienia żądania,to tylko po wnikliwej analizie i tylko sytuacji, gdy odmowa uwzględnienia żądania jest konieczna
  • 4) Odnośnie prawa do wniesienia sprzeciwu wyjaśniamy, że w każdej chwili przysługuje Pani/Panu prawo do sprzeciwiania się przetwarzaniu danych osobowych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora Danych Osobowych. Musi Pani/Pan jednak pamiętać, że zgodnie z przepisami możemy odmówić uwzględnienia sprzeciwu, jeżeli wykażemy, że :
  1. istnieją prawnie uzasadnione podstawy do nieroztwarzania, które są nadrzędne
                w stosunku do Pani/Pana interesów, praw i wolności lub
  2. istnieją podstawy do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń
  • 5) Ponadto w każdej chwili może Pani/Pan wnieść sprzeciw wobec przetwarzania pani/Pana danych osobowych do celów marketingowych. W takiej sytuacji po otrzymaniu sprzeciwu zaprzestaniemy przetwarzania w tym celu.
  • 6) Swoje uprawnienia może Pani/Pan zrealizować poprzez:
  1. wysłanie maila bezpośrednio do Administratora Danych Osobowych na   adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub
  2. wysłanie maila do Inspektora Ochrony danych na adres  iod.braniewo@rodowsamorzadach
  1. Prawo do wniesienia skargi
  • 1) Jeżeli uważa pani/Pan, że Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane niezgodnie
    z obowiązującym prawem, może Pani/Pan wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
  1. Postanowienia końcowe
  • 1) W zakresie nieuregulowanym niniejszą Polityką prywatności obowiązują przepisy z zakresu danych osobowych.
  • 2) Niniejsza Polityka prywatności obowiązuje od dnia 25 maja 2018r